Ahir dematí es va presentar en roda de premsa un conjunt d’iniciatives que s’han posat en marxa al municipi de Felanitx per dinamitzar la vida econòmica i social del centre del poble. A l’acte assistiren el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, la directora General de Comerç, Pilar Sansó, el batle de Felanitx, Joan Xamena, la regidora d’Ocupació i Formació, Elena Carrillo i el regidor de Comerç, Xisco Duarte.

El Batle Joan Xamena, explicà que aquestes iniciatives tenen per finalitat rompre amb la tendència decadent que pateix el centre històric, i destacà la importància de tenir una estratègia d’evolució de poble, tant pel que fa al creixement, com amb la circulació, la qualitat dels espais públics… Feu incís en la proposta ciutadana “Felanitx centra’t”, a partir de la qual s’ha començat a definir aquesta línia estratègica. Agraí la col·laboració i el suport que obté l’Ajuntament d’altres institucions, com ara el suport de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria.

La regidora d’ocupació considerà vital l’obertura de nous negocis per revitalitzar el centre, i informà que per estimular la creació de noves empreses al centre de Felanitx l’Ajuntament ha aprovat recentment una nova línia de subvencions. Aquesta línia, que definí com a innovadora i pionera a Mallorca, està destinada a subvencionar el lloguer del local a aquells emprenedors que posin en marxa els seus negocis als locals del nucli històric del municipi inclosos en la borsa de locals buits creada per a aquesta finalitat. L’Ajuntament ha destinat una partida de 20.000 euros dins l’any 2017, i amb ella es podran subvencionar el lloguer durant els primers 12 mesos d’activitat amb un màxim de 4.000 euros anuals.

La borsa de locals compta actualment amb 10 locals, però està previst que les properes setmanes se signin nous convenis de col·laboració amb la resta de propietaris de locals interessats. Els locals adherits es poden consultar a un apartat específic de la pàgina web municipal, on es disposa de la descripció del local, fotografies, etc.

El termini per sol·licitar aquesta ajuda acaba el proper 10 de novembre. No obstant això, la responsable d’Ocupació assenyalà que la intenció de l’Ajuntament és donar continuïtat a aquesta iniciativa durant la resta de legislatura.

Així mateix recordà que l’Ajuntament compta actualment amb el servei Felanitx Emprèn que ofereix suport i acompanyament als nous emprenedors, servei que ha atès 41 usuaris des de la seva posada en marxa. D’aquests, 5 persones autònomes sense local han iniciat els seus serveis, 2 persones han emprès agafant 2 locals que es traspassaven, i 6 nous negocis han obert ja les seves portes o estan apunt de fer-ho.

Per la seva banda, el regidor de Comerç, Xisco Duarte, explicà altres iniciatives d’estímul comercial i de millora dels espais públics. Des de les accions per empoderar els comerciants del municipi impulsades per la seva regidoria, entre les quals destacà una línia de subvencions destinada a les associacions de comerciants i empresaris, accions de formació impulsades juntament amb l’IDI, iniciatives de promoció comercial… a les accions de millora i cura dels espais públics executades durant els darrers mesos. En aquest sentit, destacà  les  millores realitzades a la plaça Pax i al Parc Municipal, els nous contractes  públics quant a enllumenat públic i neteja viària,…

Per altra banda, el batle recordà les línies de subvenció de l’Ajuntament per a la rehabilitació d’immobles i façanes del centre, així com la implantació de l’administració digital, que ha permès agilitzar els tràmits administratius.

El conseller destacà i agraí el dinamisme del consistori, tant en la col·laboració amb l’Institut d’Innovació Empresarial, com en l’adhesió a moltes de les mesures ocupacionals proposades pel SOIB. Dins el marc d’aquestes mesures, es recordà que actualment l’Ajuntament compta amb una nova agent d’ocupació i desenvolupament local, 9 joves qualificats que donen suport a diferents àrees municipals, i un programa mixt d’ocupació i formació de majors de 30 anys amb 10 alumnes treballadors i 4 persones que conformen l’equip tècnic; mesures cofinançades, segons el cas, pel Servei Públic d’Ocupació Estatal, la Conferència Sectorial i el Fons Social Europeu. Per acabar, s’informà que l’Ajuntament participarà en noves mesures ocupacionals proposades pel SOIB.