Ahir dematí nins i nines de cinquè i sisè de primària, representants de tots els centres educatius del municipi, van participar al primer Consell d’Infants organitzat pel projecte Mou-te amb cap. Es tracta d’una iniciativa impulsada per diferents àrees de l’Ajuntament de Felanitx, i que té com a pilars principals l’educació viària, la millora de l’entorn, la convivència i els drets dels nins i de les nines.

El Consell va ser presidit pel Batle Joan Xamena i la Regidora d’Educació i Afers Socials Isabel Montero. Els representants de tots els partits polítics del consistori hi assistiren com a públic, per tal de conèixer de primera mà les propostes dels infants.

El projecte Mou-te amb cap ha treballat durant els darrers cursos escolars per fomentar la participació dels infants del municipi, amb accions com per exemple “Com arribam a l’escola?”, “Repensam la plaça Pax” i la participació al congrés “Felanitx, com ho veus?”. Totes aquestes accions han cercat la participació activa dels nins i nines, partint de la idea que ells són els principals agents protagonistes i transformadors.

En aquest sentit, es vol donar un passa més i iniciar els tràmits per poder presentar Felanitx a la convocatòria d’UNICEF de reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància, amb l’objectiu de fer de Felanitx un municipi que respecta i aplica en les seves polítiques, normes i programes, els drets dels infants.

La trobada d’ahir, va servir per a presentar el programa, definir els objectius del Consell i explicar als nins i nines representants de cada centre educatiu quin serà el seu paper dins del projecte. Els tècnics van projectar un vídeo als escolars per a donar a conèixer les iniciatives de “Mou-te amb cap”, i seguidament es van llegir els diferents articles de la carta dels drets dels infants; entre els quals es va destacar el dret a expressar la seva opinió i ser escoltats, i a participar activament en les diferents àrees de la comunitat.

La voluntat de caminar cap al compliment d’aquest dret que tenen els infants del municipi d’expressar-se i ser escoltats, ha estat la motivació que ha dut a l’Ajuntament de Felanitx a impulsar la creació d’aquest Consell d’Infants.

Al llarg de la sessió s’explicaren també les funcions que tendrà aquest Consell, entre les que destaquen ser un espai on recollir les inquietuds, necessitats i demandes dels infants del municipi, i el seu posterior anàlisi, exposició d’idees per donar-ne resposta i adopció d’acords.

La part més rica de la sessió fou el torn en què els nins i nines expressaren les seves inquietuds, queixes i propostes de millora sobre temes del dia a dia del municipi, com ara propostes de reubicar contenidors perquè no estiguin devora parcs infantils, la creació de més carrils bici, la necessitat de fer millores a zones esportives, de tenir millor cura de la neteja viària, i moltes altres interessants propostes que posaren de manifest que els infants del municipi són ciutadans d’avui i tenen moltes ganes d’opinar i fer propostes de millora.

Durant els propers mesos s’anirà fent feina a les escoles amb l’acompanyament de l’equip Mou-te amb Cap, perquè es vagin trobant mecanismes que permetin que la veu de tots els nins i nines de les escoles pugui ser escoltada, i perquè els representants al Consell puguin recollir-les i posar-les damunt la taula el proper Consell Infantil que es durà a terme durant el darrer trimestre del curs escolar.