Ahir migdia el batle Joan Xamena i regidors de l’equip de govern, van acompanyar a la presidenta de les Illes Balears Francina Armengol, la vicepresidenta Bel Busquets i el president del Consell de Mallorca Miquel Ensenyat, a visitar les instal·lacions del Sindicat. També, en representació de l’artista Miquel Barceló, hi van participar el seu germà i la seva mare. Joan Adrover, qui hi va treballar durant 32 anys, va explicar com era el funcionament de la cooperativa.

 

L’edifici del Sindicat de Felanitx podrà ser expropiat per part del Consell gràcies al conveni signat per traspassar 4,4, milions d’euros a la institució insular (dels quals entre 3 i 3,5 milions seran per l’expropiació, i la resta per efectuar obres de consolidació) procedents d’unes inversions estatutàries de l’any 2011 que no s’havien executat.

El Consell de Mallorca declararà en un dies d’interès general l’adquisició de l’edifici de l’antic Celler Es Sindicat de Felanitx atenent al seu estat d’abandó i ruïna malgrat estar declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) des de 2001. D’aquesta manera es completarà el procés administratiu iniciat per expropiar l’immoble. Una fita que es materialitzarà abans de tres mesos. Una passa que es fa en compliment de la legislació per garantir la conservació d’aquest espai emblemàtic.

 

Amb aquests antecedents, i una vegada es faci efectiva l’expropiació, l’edifici serà recuperat per evitar la seva degradació. Feta la primera passa el Consell vol donar-li  ús i que la inversió reverteixi en la ciutadania.

 

Segons paraules de Xamena “Avui és un dia molt important per Felanitx, perquè fa molts d’anys que es treballa per a que el Sindicat es converteixi en un immoble públic. Així com el Sindicat va ser en el seu moment el motor econòmic i industrial de Felanitx, ens agradaria molt des de l’Ajuntament, veure com es converteix en el revulsiu que necessita el municipi per a tornar a ser un dels pobles pioners de Mallorca”.

 

La idea passa per convertir l’antic celler cooperatiu en un centre internacional d’arts plàstiques sota l’auspici de la figura del pintor felanitxer Miquel Barceló. S’estudia crear una Fundació i obrir la participació a altres institucions i entitats privades. Tot, tenint en compte que el Centre albergarà la col·lecció privada de l’artista felanitxer.