Avui dematí s’han reunit el regidor de Cultura Xisco Duarte, la tècnica de Cultura Xisca Barceló i representants de les escoles de Felanitx.

Aquesta reunió ha servit per a sembrar la primera llavor d’un projecte que té com a objectiu la conservació i difusió de la figura dels Caparrots de Felanitx. El projecte, impulsat per la regidoria de Cultura, parteix de la necessitat urgent de restaurar els caparrots existents, degut al seu estat de conservació.

Durant el 2017 e s va fer una primera tasca d’inventariar tot el material, tant caparrots com vestimenta de cada un. També es va procedir a restaurar aquells caparrots que restaven en mal estat de conservació.

Fent una passa més enllà, ara es vol involucrar als infants de tot el municipi, per a que se sentin partícips del projecte i coneguin de més a prop els caparrots felanitxers. Els nins i nines dels centres educatius Es Lledoner, Sant Alfons, Reina Sofia, S’Algar i Cas Concos seran els encarregats de treballar conjuntament per a crear un nou caparrot, que serà el número dotze de la colla ja existent. També s’encarregaran de batejar-los i crear una llegenda o història de cada un d’ells.

El projecte tindrà en compte els escolars de tots els cursos de primària, de tal forma que segons les diferents edats, se’ls plantejarà un objectiu o un altre: els més petits dibuixaran la seva proposta de caparrot nou i pintaran les il·lustracions dels ja existents, els joves de tercer i quart a més proposaran els noms dels caparrots, i els més grans seran els encarregats de crear les llegendes al voltant de cada figura.

El projecte que s’inicia avui, constarà de diferents fases durant els propers mesos, i culminarà en un llibre que es presentarà al mes de juliol, durant les festes de Santa Margalida, patrona de Felanitx. Serà també el moment de la presentació oficial del nou caparrot dissenyat pels infants.

Hem de recordar que els caparrots són els encarregats d’acompanyar als Cavallets durant el Cercavila i els balls a les Festes de Santa Margalida i Sant Agustí.

Amb aquesta proposta, la regidoria de Cultura es marca un doble objectiu: preservar i conservar la figura dels Caparrots, i apropar-los a la ciutadania (principalment als més joves), per tal de donar-los l’espai que es mereixen dins de les figures representatives de la nostra cultura popular.