Ahir dematí el regidor de Comerç Xisco Duarte, juntament amb el Batle Joan Xamena, va donar compte de la nova ordenança fiscal de terrasses aprovada a la plenària que es va celebrar dilluns dia 12 de març.

 

La nova ordenança s’adapta a la realitat actual del municipi, i pretén resoldre les mancances de l’anterior. Hem de recordar que amb l’ordenança antiga, els restauradors pagaven la taxa per ocupació de via pública de forma mensual i no hi havia llicències, sinó que aquestes ocupacions s’aprovaven mitjançant peticions a junta de Govern.  Tampoc no hi havia recursos per a controlar que efectivament els restauradors complien amb l’ocupació que havien sol·licitat i la falta de claredat de la norma anterior, feia molt difícil la seva correcta aplicació.

 

Amb l’ordenança actual, s’elimina la temporalitat i es donaran llicències anuals als restauradors que sol·licitin ocupació de via pública per a instal·lar terrasses. També s’ha creat una nova relació de categories, segons la zona on s’ubiquin aquestes terrasses. D’aquesta manera, s’inclou a la primera categoria les terrasses a primera línia (Portocolom, Cala Ferrera i Cala Serena). A segona categoria hi haurà les terrasses de S’Horta i Cas Concos, i les de la zona de Es Corso (Portocolom). Finalment el nucli de Felanitx tendrà terrasses de la categoria 2ª i 3ª segons on estiguin ubicades.

 

Les taxes per ocupació gairebé es redueixen en un 50% deixant les categories de la següent manera:

  • 1ª categoria: 34 euros/metre quadrat a l’any
  • 2ª categoria: 22,40 euros/metre quadrat a l’any
  • 3ª categoria: 18 euros/metre quadrat a l’any

En cas de voler afegir-hi un tendal, s’hi ha d’incrementar un 10% a la tarifa dels metres quadrats que ocupi.

 

Tots els bars i restaurants que s’acullin a la nova ordenança, comptaran amb un distintiu de fàcil accés que donarà informació respecte als metres quadrats d’ocupació. Així es simplificarà el seguiment del compliment de la norma.

 

Aquesta nova ordenança, deixa a Felanitx amb una de les taxes per a terrasses més econòmica de Mallorca, juntament amb Manacor. A municipis com Santanyí o Son Servera, la taxa per ocupació de metre quadrat ronda els 100 euros.

 

L’ordenança començarà la seva tramitació i exposició pública, i s’espera que pugui ser efectiva a partir del 2019.

 

Hem de recordar també, que amb la nova ordenança es de necessari compliment la delimitació de l’espai d’ocupació de les terrasses, amb tarimes i baranes de seguretat, així com la utilització de taules i cadires de determinats materials.

 

Des de la regidoria de Comerç es vol remarcar que amb la nova ordenança es pretén facilitar als restauradors l’impuls als seus negocis, i evitar greuges comparatius. En paraules del regidor Xisco Duarte “ Felanitx de passarà de tenir una de les taxes més altes, a reduir-la fins a un 50%. D’aquesta manera tendrem una taxa justa i sobretot amb un objectiu clar, afavorir els comerciants i restauradors de Felanitx. D’aquesta manera la regidoria de comerç ha afrontat aquesta àrea atenint les competències que son pròpies de la regidoria, focalitzades en el problema real que té el nostre municipi i cercant-li solució”.