Ahir horabaixa la Consellera de Cultura Fanny Tur, juntament amb el Batle Joan Xamena, el regidor de Cultura Xisco Duarte i el regidor de Turisme Jaume Monserrat,  el director del museu de Mallorca Bartomeu Salvà i els responsables del Projecte Closos de Can Gaià, van presentar el projecte de museïtzació dels jaciments dels Closos de Can Gaià de Portocolom a la propera convocatòria de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), a proposta dels Amics dels Closos i l’Ajuntament de Felanitx.

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, va destacar el projecte com a prioritari en la presentació que va fer a Felanitx, posant com a exemple el projecte del Museu de Son Fornés de Montuïri, que es va presentar a l’ITS l’any passat i en va aconseguir finançament.

La prioritat com a projecte ITS també ve donada perquè és un projecte vinculat a la nova direcció que ha emprès el Museu de Mallorca; precisament el seu director, Bartomeu Salvà, que també va participar a la presentació, n’ha estat un dels caps de les campanyes.

Aquest projecte, valorat en més de un milió d’euros, serà global i comptarà amb cinc fases: la museïtzació a l’aire lliure per tal que es converteixi en el primer jaciment de les Illes Balears completament accessible, una construcció d’una rèplica d’una naveta, un centre de recepció dels visitants, a més de la compra dels terrenys, i un treball d’excavació, recerca i investigació.

Des del 1996, s’han fet 23 campanyes d’excavacions a l’estiu als Closos de Can Gaià, a Portocolom, considerat el poblat de navetes més important de Mallorca.

El jaciment està declarat BIC amb categoria de zona arqueològica l’any 2000 i, anteriorment, BIC el 1985 i Monument Històrico-artístic el 1966.

Ahir el Batle Joan Xamena va voler destacar el compromís que els diferents equips de govern del consistori han tengut cap al projecte dels Closos, així com la importància que té el jaciment pels felanitxers i felanitxeres, que gràcies als anys de tasca dels Amics dels Closos, poc a poc s’ha donat a conèixer als ciutadans.