COL·LECCIÓ MUSEOGRÀFICA FUNDACIÓ COSME BAUÇÀ

 

Fundació Museu Cosme Bauçà

 

La COL·LECCIÓ MUSEOGRÀFICA FUNDACIÓ COSME BAUÇÀ sorgeix de la voluntat de Mn. Cosme Bauçà (Felanitx, 1871-1959) de convertir la seva casa pairal -anomenada Es Molí d’en Bo- en un museu i una biblioteca que difongués la història i la cultura de Felanitx i Mallorca. Per aquest motiu, el mateix any de la seva mort, llegà la seva casa i bona part dels seus béns (peces artístiques, llibres i manuscrits) al poble de Felanitx per a que la seva iniciativa es fes una realitat.

D’aquesta manera, la COL·LECCIÓ MUSEOGRÀFICA FUNDACIÓ COSME BAUÇÀ presenta una gran col·lecció etnogràfica on podem gaudir de la reproducció d’una cuina antiga, d’utensilis científics i d’eines agrícoles i d’artesania. Reafirmant el gran vincle de la institució amb la història i la població de Felanitx, també inclou fotografies, objectes i documents que són testimonis del passat felanitxer. A més, cal destacar la petita col·lecció numismàtica i la secció de prehistòria, que compta amb les col·leccions de Miquel Bordoy i d’Andreu Vidal; on s’hi poden observar una quantitat considerable de peces relacionades amb l’àmbit domèstic d’aquest període històric. Completant la seva exposició permanent, el museu disposa d’un recull de singularitats de tot el món, realitzades en la seva majoria d’ivori i treballades de manera molt acurada. S’hi poden descobrir des de escultures africanes, a petites figures de déus hinduistes, Netsukes japonesos i, fins hi tot, figures que formen part del tradicional betlem mallorquí.

Per la seva banda, la biblioteca conté manuscrits i llibres sobre Felanitx i Mallorca -que sumen un total de 5.526 obres catalogades-; a més de diverses col·leccions de premsa local i forana.

El 2012 es féu la presentació de dos llibres editats per la Fundació amb motiu del 50è aniversari de la seva creació: “Anys Enrere, Felanitx 1931-1963” de Pere Xamena i Fiol i “Topònims i la Propietat de les terres del Terme de Felanitx en els segles XIII-XVII” de Pere Xamena i Fiol i Gabriel Bordoy Valens. També dia 29 d’agost del mateix any es presentà “Sant Marçal fa la Capta” de Sebastià Barceló Obrador “Guingaia”. El 2013, i coincidint amb el 50è aniversari de la inauguració del Museu, es presentà el llibre “Catàlegs dels Arxius de la Parròquia i del Convent de Felanitx” de Pere Xamena i Fiol i Margalida Obrador Bennàsar. I el 2016, coincidint amb l’acte oficial de la reobertura de forma permanent, es presenta el llibre “Felanitx en el segle XVIII”, obra pòstuma de Pere Xamena i Fiol. Des del maig de 2016 resta oberta periòdicament al públic en general quatre dies a la setmana. Al 2018 es publicaren els dos toms del “Catàleg de la Fundació Museu Cosme Bauçà” i el “Catàleg de la Biblioteca Fundació Cosme Bauçà”. També al 2018 es publicà “Felanitx, 1799. Un poble a través d’un padró”, de Xisco Bergas.

Dia 23 de maig de 2018 la COL·LECCIÓ MUSEOGRÀFICA FUNDACIÓ COSME BAUÇÀ rebé el reconeixement com a Col·lecció Museogràfica del Consell Insular de Mallorca.

Per a més informació, descarrega-ho en PDF:

Si vols veure aquest document més tard descarrega’t-ho en format PDF.

Descarrega

Dades contacte

Adreça: Plaça Mn. Cosme Bauçà 11, 07200 Felanitx
Telèfon: 971 58 11 88
E-mail: fundaciocosmebauca@gmail.com
Facebook: Fundació Cosme Bauçà

Horari

Dimarts: 9:00 h – 14:00 h
Dimecres: 16:00 h – 20:00 h
Dijous: 9:00 h – 14:00 h
Diumenge: 10:00 h – 14:00 h

 

Galeria