Ruta Portocolom – Sant Salvador

 
 

Slider Sant Salvador

Història

 
Damunt la muntanya més alta del terme, aquest Santuari del segle XV motra en la seva hostatgeria, la Imatge de la Verge i un retaule Gòtic.

La primera esglèsia va ser edificada l’any 1348, després de la pesta negra i va estar dedicada al Salvador en l’advocació de Pació Imaginis. La que existia en el segle XVII (no sabem si encara era la primitiva, engrandida o una segona, nova) constava de dues capelles, la principal dedicada a la Pació de la Imatge, i l’altra, a la Mare de Déu.

Els anys 1707 – 1734 va eser construida l’església actual, i la imatge de la Mare de Déu pasa a l’altar major mentres el retaule de Pació Imaginis ocupava una capella lateral. Durant els anys 1930 – 1942 es feren grans reformes en el presbiteri i va esser esculpit un retaule nou d’alabastre.

La imatge de la mare de Déu va assolir l’honor de la coronació pontifícia l’any 1934, solemnitat celebrada en el replà de l’església parroquial. La carretera actual va esser construida els anys 1923 – 27.

Tant l’edifici del Santuari i dependències com la muntanya són propieteat del Bisbat el qual té encomenada des de l’any 1891 l’administració a la Congregació d’ermitans de Sant Pau i Sant Antoni.

Les festes que se celebren actualment són el diumenge següent al 8 de setembre, aniversari de la coronació de la Mare de Déu, i el diumenge de l’Àngel.

La muntanya te 509 m. d’altura.

A dalt del Puig de Sant Salvador, ens trobam amb un monument a Crist Rei. Les primeres pedres foren beneïdes i col.locades el 20 de maig de 1928.
 
 

Mapa de la Ruta Portocolom – Sant Salvador