Ahir migdia es van reunir a la seu del Parlament d’una banda la Consellera de Cultura, Participació i Esports Francesca Tur Riera, i de l’altra el Batle de Felanitx Joan Xamena i el regidor de Cultura Xisco Duarte juntament amb David Javaloyas com a membre del grup de Recerca Arqueo UIB, que des del 1996 desenvolupa el Projecte Closos.

L’objectiu de la reunió era el d’unir forces amb els diferents estaments polítics per a aconseguir finançament procedent de l’impost turístic sostenible i així poder executar el projecte d’adequació dels Closos de Can Gaià.

Hem de recordar que s’ha desenvolupat els darrers anys un Pla Director del Projecte Closos, que compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Felanitx i al qual s’hi dedica una partida pressupostària, tant pel desenvolupament del programa d’activitats que anualment se celebren al jaciment, com per a crear un projecte de museografia.

Dins d’aquest projecte museogràfic, l’equip dels Closos va presentar a la Consellera una sèrie de propostes per a ampliar l’oferta cultural del jaciment. Per una banda, es vol crear una nova museografia, accessible a visitants amb tot tipus de diversitats funcionals.

També es va proposar la construcció d’una rèplica d’una naveta. D’aquesta forma, els visitants podrien entendre millor el què representava la vida dels antics pobladors del jaciment, i s’hi podrien desenvolupar tallers i visites experiencials, on tenir l’oportunitat d’aprendre per exemple a fer foc amb els sistemes tradicionals de l’època, o conèixer els objectes i eines que utilitzaven en el seu dia a dia els pobladors dels Closos.

Una altra de les propostes presentades, passa per la construcció d’un petit centre d’interpretació, com a primera passa per a la creació d’un eco museu al propi jaciment. D’aquesta forma, es podria donar acollida als visitats alhora que espai per als arqueòlegs que cada any hi desenvolupen projectes.

Finalment, es va posar damunt la taula la possibilitat de reunificar el jaciment, que actualment es troba fragmentat en diferents parcel·les, i tallat per la carretera d’accés a Portocolom. Tot i que en els darrers anys s’han anat comprant alguns dels solars adjacents per part de l’Ajuntament, encara en manquen d’altres.

Totes aquestes propostes presentades ahir, pretenen donar un impuls al Projecte dels Closos, però també crear un recurs cultural pel municipi, amb la intenció d’atreure un turisme cultural que desestacionalitzi i generi una economia diferent al turisme de Sol i platja. Com va destacar Joan Xamena “seria molt important pel municipi que una part de la recaptació de l’impost sostenible recaigués en un projecte de Felanitx”.