Avui migdia s’ha celebrat una roda de premsa a l’Ajuntament de Felanitx per presentar l’aprovació de la subvenció de l’Impost de Turisme Sostenible pel projecte dels Closos de Can Gaià.
La vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets i la consellera de Cultura, Fanny Tur, juntament amb el batle Jaume Monserrat, el regidor de Cultura Xisco Duarte i el regidor d’Urbanisme Joan Xamena i els co-directors del Projecte Closos, han explicat avui els detalls del projecte “Parc Prehistòric dels Closos de Can Gaià” que rebrà 1.149.684,01 € del Fons de l’Impost de Turisme Sostenible.
Jaume Monserrat ha destacat que és la primera vegada que el municipi rep una subvenció de l’impost del turisme sostenible, i que es tracta d’una inversió molt important, que servirà per seguir apostant pel turisme amb simbiosi amb la cultura. “Els Closos es una aposta municipal amb acceptació de tots els estaments locals i creiem que servirà per donar una empenta al nostre municipi”.
Durant la presentació, Busquets ha explicat que el projecte compleix amb diferents objectius d’aquells que marcats per llei per ser finançat amb l’Impost de Turisme Sostenible, ja que “es tracta d’una actuació a un dels principals jaciments arqueològics de Mallorca per tal de protegir-lo i fer-lo més accessible i més atractiu per a visitants i residents”.
La consellera del ram, Fanny Tur, l’ha qualificat de projecte “ambiciós” i ha agraït la feina feta per totes les administracions perquè sigui possible. Tur ha subratllat que “el patrimoni és un dels nostres llegats més importants” i per això ha destacat la importància que es financin projectes com el dels Closos amb l’Impost de Turisme Sostenible”. La consellera ha recordat que “és un projecte prioritari dins Pla Estratègic de Patrimoni” i ha fet un agraïment especial a tots els arqueòlegs que fa molts d’anys que hi fan feina”.
Per la seva banda, Bartomeu Salvà, un dels co-directors del Projecte, ha explicat de quina forma s’invertirà el pressupost adjudicat en aquesta primera fase del projecte. La idea principal és apropar el jaciment als ciutadans i ciutadanes, i també als visitants, per tal de que coneguin de primera mà com era la vida dels antics pobladors del poblat talaiòtic.
En aquesta primera fase hi ha prevista la construcció d’una rèplica d’una naveta. D’aquesta forma s’hi podrien desenvolupar tallers i visites experiencials, on tenir l’oportunitat d’aprendre per exemple a fer foc amb els sistemes tradicionals de l’època, o conèixer els objectes i eines que utilitzaven en el seu dia a dia els pobladors dels Closos.
Per altra banda, es construirà un centre d’interpretació, com a primera passa per a la creació d’un eco museu al propi jaciment. D’aquesta forma, es podria donar acollida als visitants alhora que espai per als arqueòlegs que cada any hi desenvolupen projectes i excavacions.
Finalment, una altra part d’aquest pressupost serà destinat a la compra de terrenys adjacents al recinte del jaciment, per tal de completar-lo i unificar les diferents parcel·les.
Cal recordar que al jaciment dels Closos de Can Gaià s’hi han realitzat excavacions des del 1996, amb 23 campanyes d’excavacions durant l’estiu. Aquest jaciment, situat a l’entrada de Portocolom, és considerat el poblat de navetes més important de Mallorca.
Des de l’any 1985 es va declarar el jaciment com a BIC. El 1996 se li va atorgar la categoria de Monument Històrico-artístic i des del l’any 2000 és BIC amb categoria de zona arqueològica.