Festes del municipi de Felanitx
A Felanitx tenen una especial rellevància les festes patronals, les quals se celebren a la ciutat a ple estiu. En els darrers anys han sorgit iniciatives per recuperar i promoure les celebracions tradicionals.
A Felanitx:
20 de juliol: Santa Margalida. Patrona de la Ciutat.
28 d’agost: Sant Agustí. Patró de la Ciutat.
A Portocolom:
A s’Horta:
15 de maig: Sant Isidre. Patró de s’’Horta i festa de Cinquagesma.
A Ca’s Concos:
10 de setembre: Sant Nicolau de Tolentí. Patró de Cas Concos.
A es Carritxó:
17 de gener: Festa de Sant Antoni. Així mateix, el dia de Sant Antoni se celebren beneïdes i carrosses a Felanitx, a Es Carritxó i en altres llogarets de la vila. És costum també celebrar foguerons.
A Son Negre:
Es commemoren les festes de Sant Antoni.
A Son Prohens:
Es commemoren les festes de Sant Antoni.
A Son Valls:
Festa de Crist Rei, el diumenge abans de començar l´advent.
A Son Mesquida:
8 de desembre, la Immaculada.
Santa Margalida
Santa Margalida és la patrona. La festa se celebra en el seu honor dia 20 de juliol. L’horabaixa d’aquest dia surten al carrer els Cavallets, acompanyats del cercaviles compost per dimonis, caparrots i xeremiers. El vespre té lloc una revetlla.
Sant Agustí
Durant les setmanes que envolten el 28 d’agost, dia de sant Agustí, se celebra la festa més popular de Felanitx. El seu origen es troba en les celebracions dels frares del convent de sant Agustí en honor de sant Agustí d’Hipona. Amb el temps i l’avinentesa de les dates, aquestes festes anaren manllevant protagonisme a la festa de la patrona, Santa Margalida. Així, se celebren les verbenes, conegudes a tot Mallorca, al Parc Municipal de la Torre, el cap de setmana anterior i el de la mateixa setmana en què cau el 28 d’ agost.
El dia del sant, nombroses penyes surten al carrer, entre les que destaca la penya El Coso, on els seus seguidors (coseros) adoren una quica (gallina petita) que resta dissecada damunt un bastó. També és famós que els “coseros” sotmetin a les autoritats fent-les passar per davall d’un pal·li, com era costum a l’antic règim fer entrar Franco sota pal·li a les catedrals.
Els Cavallets
Grup de joves dansaires que ballen per Santa Margalida i Sant Agustí (i a les vigílies d’aquestes festes) acompanyats de la música dels xeremiers. Està format per sis cavallets i una dama, normalment al·lots de 10 a 14 anys. Els cavallets porten un cavall de cartó a la cintura, i vesteixen una guerrera vermella, un capell verd i uns calçons de bufes blancs amb un enfilall de cascavells. La dama porta un vestit verd i un capell vermell. Tenen un repertori format per 9 balls: es rol·let, ses tres potadetes, s’envestida, es canvis, ses cadenilles, es passeig, es pas nou i ses esses (velles, que es ballen a la parròquia de Sant Miquel per Santa Margalida, i noves, que es ballen al convent de Sant Agustí per Sant Agustí). Els cavallets varen ser creats pels frares agustins que arribaren a Felanitx fa més de 200 anys. L’any 2003 es féu un DVD amb el recull dels balls dels cavallets, així com el de Sant Joan Pelós.
Sant Joan Pelós
Representa la figura de Sant Joan Baptista, i dansa el mateix dia del sant (24 de juny). És un jove que va vestit amb una falda i una capa vermella, i que porta una careta. Duu un cartell en forma de creu amb la inscripció Ecce Agnus Dei Quitoli. Amb la música de guitarres, flautes, bandúrries i guitarrons, realitza un ball ple de bots pels carrers de Felanitx. En haver acabat la dansa, es reparteixen clavells als espectadors.
Els Salers
Grup de joves que surten al carrer el dia de Pasqua després de la processó de l’Encontrada, a recaptar panades i robiols a les cases del veïnat. Van vestits amb camises i texans, i porten l’escut dels salers al braç. Acompanyats de flautes, guitarres i guitarrons, canten un seguit de versos per fer la demanda d’aquestes viandes tan típiques d’aquestes dates, alguna d’aquestes estrofes:
L’amo i madona bon dia,
bon dia vos volem dar,
vos venim a saludar,
perquè som Pasqua florida.
Si no mos dau sa panada,
des xot que vàreu matar,
S’Estol d’es Gerricó.
Grup folklòric, de cant i ball popular mallorquí, creat l’any 1964. Actuen a quasi totes les festes de Felanitx, per tot Mallorca i en nombroses ocasions han sortit de Mallorca per actuar arreu de tot el món. Tenen enregistrats discs, cassetes i CD.
Grup Airós.
Grup folklòric, de cant i ball popular mallorquí.
Abeniara
Abeniara és una agrupació que va néixer a la primavera de 2003 a Felanitx, formada per gent jove amb la intenció de conservar i donar a conéixer la tradició mallorquina a través dels diferents balls, sons i vestimenta de la nostra illa. el nom prové de Mancorme Abeniara, una alqueria damunt la qual es va formar el poble de Felanitx