Posidònia

La Posidonia oceanica és una planta endèmica de les aigües mediterrànies que es troba entre la cota superficial i els 30-40 metres de profunditat, en funció de la transparència de les aigües. Es pot entendre com una planta indicadora d’aigües netes, ben oxigenades i sense contaminació.

Les  praderes de Posidonia oceanica estan considerades com a hàbitat natural prioritari per la Directiva Europea 92/43/CEE. Són sense dubte la principal comunitat del litoral mediterrani, especialment a les Illes Balears i al País Valencià.

Les praderes submarines, per la seva elevada biodiversitat, els seus elevats nivells de productivitat, la seva capacitat de produir oxigen i absorbir CO2 i la importància en la protecció i estabilitat de la zona costanera fixant el sediment, constitueixen un dels ecosistemes i embornals de carboni naturals més importants del Mediterrani.

Poden emmagatzemar en el sòl el doble de carboni que els boscos temperats i tropicals del planeta, i a més, a diferència d’aquests, poden acumular carboni indefinidament mentre ascendeix el nivell del mar. Per això és fonamental conservar les praderes submarines com a estratègia de mitigació del canvi climàtic.

La conservació de les prades depèn de la cooperació entre  científics, usuaris del mitjà marí, administració gestora del patrimoni natural i legisladors. Ara bé, tot això no serà suficient si la societat no és conscient de la importància de la posidònia per a la vida i de les greus conseqüències que significaria la regressió del seu hàbitat.

Amenaces per a la  Posidonia oceanica:

La contaminació de l’aigua del mar, la pesca d’arrossegament, els dragats i el fondeig (a les cales i badies protegides de l’onatge, les més freqüentades per les barques, l’acció mecànica de les àncores en arrancar fulles i rizomes, pot arribar a arrabassar mates de posidònia).

 

Situació de la  Posidonia oceanica a la zona costera de Felanitx:

Llocs d’importància comunitària (LIC) Felanitx:

•         Costa de Llevant

•         Cova dels Ases

•         Cova des Coll

•         Cova d’en Passol

•         Àrea Marina de la Costa de Llevant

•         Portocolom

•         Punta des Ras

 

Per a més informació consulta:

http://www.balearslifeposidonia.eu/

http://lifeposidonia.caib.es/

 

Notícies de Felanitx i la posidònia:

Felanitx reclama una barrera de boies per protegir la posidònia de Portocolom

http://www.diariodemallorca.es/part-forana/