Els Cavallets
Els Cavallets de Felanitx són clau per entendre una de les figures més emblemàtiques de la cultura tradicional felanitxera i mallorquina. De fet, són un dels llegats més antics del poble: fundats pels frares agustins el segle XVII, l’Església els va mantenir fins a la desamortització. Fou llavors, l’any 1881, quan l’Ajuntament de Felanitx se’n va fer càrrec i ho continua fent fins avui dia. A l’any 2016, Els Cavallets foren declarats “Festa d'Interès Cultural”.
Els Cavallets són representats per sis infants i una dama (d’entre 10 i 14 anys) que ballen acompanyats de la música de les xeremies, flabiols i tamborinos. Els cavallets porten un cavall de cartró a la cintura i vesteixen una guerrera vermella; un capell verd i uns calçons de bufes blancs amb un enfilall de cascavells. La dama porta un vestit verd i un capell vermell. El seu repertori consta de 9 balls diferents: es rol·let, ses tres potadetes, s’envestida, es canvis, ses cadenilles, es passeig, es pas nou i ses esses.
Els Cavallets surten a ballar els dies de Santa Margalida i Sant Agustí, i a les vigílies d’aquestes festes.
Sant Joan Pelós
Un jove, vestit amb una falda i una capa de seda vermella, representa la figura de Sant Joan Baptista, mentre realitza un ball ple de bots pels carrers de Felanitx. El jove porta una careta de fogasser i una corona de llautó. S’anomena Sant Joan Pelós, perquè originàriament, el Sant Joan anava cobert amb una pell d’anyell o d’ovella. La dansa de Sant Joan Pelós va acompanyada per la música de guitarres, fabiols, bandúrries i guitarrons. En haver acabat el ball, es reparteixen clavells als espectadors. De la mateixa manera que Els Cavallets, l’any 2016, el tradicional ball de Sant Joan Pelós va ser considerat com a “Festa d’Interés Cultural”.
Es pot gaudir del ball de Sant Joan Pelós el dia 24 de Juny (Sant Joan).
Els Salers
Una altra tradició que encara avui en dia es conserva a Felanitx són “els Salers”. Tradició recuperada fa 40 anys, i en total vigència actualment. Els Salers són un grup de joves que, vestits amb camisa blanca i texans, surten als carrers del poble a cantar i ballar, durant el dia de Pasqua (finalitzada la processó de l’Encontrada). Amb el cant dels seus verços, acompanyats de guitarres; flautes i guitarrons, conviden a la gent al “ball dels salers” i demanen les darreres viandes de Pasqua (panades i robiols). Finalitzat el recorregut pel poble, es puja al Puig de Sant Salvador.
Originàriament els Salers es formaven a l’entorn dels quintos del poble. Joves que cantaven i convidaven a sortir a les al·lotes del poble, anant casa per casa.
La capta de Sant Marçal
La Capta de Sant Marçal és una tonada de Felanitx creada per una petita obreria que va realitzar aquesta música amb l’objectiu de captar diners per pagar la festivitat del Sant. Al 1842 es van trobar uns primers indicis d’aquesta tradició, però és a partir del 1910 que hi ha transcripcions de les partitures d’aquestes tonades. La tradició ha existit de manera intermitent, però és des del 2008 que una formació senzilla de violí, guitarra i guitarró surt tots els anys a realitzar la capta.