Podríem pensar que a Felanitx tothom es coneix, però potser se’ns escapen alguns detalls de les pràctiques que realitza cada entitat i quines propostes i activitats es poden desenvolupar al municipi. Segur que ens sorprenen les percepcions de temes quotidians que són interpretats de múltiples maneres segons la cultura, l’origen, el gènere, el bagatge personal ol’idioma que cada persona utilitza.

Tina Codina, gestora cultural amb una llarga trajectòria, treballa actualment en projectes culturals que teixeixen vincles entre la ciutadania amb les eines que ens aporta la cultura. En aquesta línia, ha presentat a l’Ajuntament el projecte Redibuixant el mapa. Connexions entre entitats i serveis de Felanitx. “L’inici del projecte va ser un encàrrec de la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Felanitx, que em va demanar propostes per fer un projecte cultural participatiu i la idea que vaig presentar va ser començar pel reconeixement mutu de les entitats culturals i serveis institucionals que constitueixen el teixit cultural del municipi”, explica Codina.

Aquest projecte vol ser l’eina per a poder donar a conèixer l’espectre cultural i participatiu del municipi i les persones que hi ha al darrere. Vol ser la primera passa a la cohesió, al coneixement mutu, a la participació de base i en primera persona i té com a objectiu el treball en xarxa del sector cultural local.

La dinàmica que s’ha proposat és una presentació de 15 entitats culturals i serveis de l’Ajuntament que tendrà lloc a la Casa de Cultura el pròxim divendres 26 de gener a les 18 hores. Les entitats que enceten aquest projecte són la Federació d’associacions de veïns de Felanitx, el Setmanari Felanitx, Serveis Socials Comunitaris Bàsics, Llar de persones Majors de Felanitx, Felanitx per la Igualtat, Associació Cultural i Musical A Jazz de Mar, Consell d’Infants de Felanitx, Coral de Felanitx, Àrea de Joventut, Àrea de Cultura, Closos de Can Gaià, Conservatori Felanitx, La Perspectiva. Centre Cultural i Educatiu, Programa Dones en Marxa, Associació de Barques Tradicionals de Portocolom. L’Ajuntament de Felanitx no descarta fer una segona edició amb més presentacions d’entitats, ja que hi ha altres entitats que s’han posat en contacte amb la Casa de Cultura per participar. S’ha de tenir en compte que la presentació d’aquestes entitats serà un acte obert al públic, que també participarà activament de la sessió on podran detectar les connexions entre les entitats i que acabarà amb una xocolatada per poder dialogar amb les persones que hi participin.

Article Redibuixant el mapa

El divendres 2 de febrer les entitats participants realitzaran una sessió de taller-laboratori per poder explorar quins són els reptes comuns en l’àmbit cultural que han d’assolir i poder pensar en comú un projecte cultural per a desenvolupar al municipi.

Un projecte que, sense dubte, ens donarà eines per poder assolir alguns dels reptes que es plantegen les entitats del municipi, però que també pot arribar a ser la llavor d’un camí en comú molt més participatiu i engrescador per a tothom.